Vidste du?

Myndeklubben tilbyder

1. udstilling gratis for dine hvalpekøbere som du har indmeldt i Myndeklubben

Myndeklubben

En gratis deltagelse i Lure Coursing træning for dine indmeldte hvalpekøbere.

Etiske anbefalinger

Myndeklubbens etiske anbefalinger for opdræt

Etiske anbefalinger for opdræt Det påhviler enhver, der udvælger en hund til opdræt, at vurdere, om avlsdyret fysisk og mentalt er egnet til avl.

Det skal tilstræbes, at der i avlen kun anvendes hunde, der kan parre sig naturligt samt føde og opfostre hvalpe på naturlig vis.

En tæve bør ikke indgå i avlen, før den er fuldt udviklet inden den er 18 måneder.

En tæve bør maksimalt have 4-5 kuld i sin levetid – og sidste kuld inden tæven fylder 8 år. Efter 2 kuld bør tæven have en pause, så mindst een løbetid ikke udnyttes til parring.

Hunde med arvelige defekter bør ikke anvendes i avl. Parringer, der har givet hvalpe med alvorlige defekter, bør naturligvis ikke gentages.

Parring mellem hunde nærmere beslægtet end fætter-kusine bør undgås. Avl, hvor enkelte hunde antalsmæssigt dominerer avlen inden for en race, bør undgås.

Så længe hvalpen er i opdrætterens varetægt, skal denne sikre hvalpene en fysisk og mentalt god opvækst, herunder en god prægning.

Opdrætteren bør give hvalpekøberne fyldestgørende oplysninger om forældredyrene og om racens egenskaber og behov.

Både opdrætter og hanhundeejer bør følge afkommets udvikling til voksne hunde og derudfra løbende vurdere deres avlsdyr.

Er kuldet ikke opdrættet, så de etiske anbefalinger opfyldes, kan ansøges om begrundet dispensation for optagelse på hvalpelisten herfor til klubbens bestyrelse. Såfremt dispensation gives optages kuldet på hvalpelisten.

DKKs etiske anbefalinger for avl

DKK har opstillet en række etiske anbefalinger for avlen af hunde. Det er, som navnet antyder, etiske retningslinjer om alt lige fra tævens alder på parringstidspunktet over ansvar for arvelige lidelser til socialisering og prægning af hvalpene.

LÆS MERE

Nyttig information

DKK’s avlskrav og avlsanbefalinger

LINK

Stambogsføringsregler

LINK

Hvorfor opdrætte under DKK?

Dansk Kennel Klub (DKK) er Danmarks største organisation for hundeejere med flere end 30.000 medlemmer i selve DKK og ca. 45.000 medlemmer i de 72 tilsluttede racespecialklubber.

Som opdrætter i Dansk Kennel Klub-regi har du mulighed for at at opnå gode fordele hos DKK’s hovedsponsorer, Agria Dyreforsikring og Royal Canin.

DKK er stiftet i 1897 og beskæftiger sig med stort set alle sider af hundelivet i Danmark, f.eks. rådgivning om valg af hund, før-du-køber-hund kurser, barn og hund-undervisning i folkeskolen, hvalpemotivation, kørekort til hund, prøver, udstillinger, agilitykonkurrencer, avl og stambogsføring, støtte til forskning – og ikke mindst med hundes velfærd generelt.

Du kan opnå Basis Plus stambog på dit kuld – uden at deltage på en udstilling. 

DKK åbner nu op for en generel mulighed for at få en hund bedømt af en autoriseret dommer uden at skulle deltage på udstilling.

LÆS MERE

F.A.Q.

Spørgsmål om opdræt i DKK og Myndeklubben
Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Sådan registrerer du dit kuld

Der er to måder at registrere dit kuld på. Du kan vælge at registrere dine hvalpe ved online-registrering eller ved at indsende en udfyldt registreringsanmeldelse pr. email eller post. 

LÆS MERE

Stambog - Basis eller Basis Plus

Fra DKK:

“DKK opererer med to typer stambøger: Basis og Basis Plus.

Hvad er forskellen?

Basis stambøger gives til afkom, hvor begge forældre opfylder racens avlskrav. Det kan f.eks. være krav om kendt status for HD (hofteledsdysplasi) eller undersøgelse for arvelige øjensygdomme.

Basis Plus stambøger gives til afkom, hvor begge forældre opfylder racens avlskrav samt racens avlsanbefalinger. Avlsanbefalinger kan f.eks. omfatte yderligere sundhedskrav, vurdering af hundens eksteriør, mentalitet eller præmiering på relevante brugsprøver.

En Basis Plus stambog bærer påskriften: “Denne hund er avlet efter [Specialklubbens navn] og DKK’s avlsanbefalinger”.”

 

 

HVAD ER HD, AD og OCD

 

Link til den originale tekst HER 

Download PDF-fil

HD, AD og OCD er lidelser, som DKK arbejder på at bekæmpe ved hjælp af screening af forældredyr. Screeningen fortages ved hjælp af røntgenfotografering af de enkelte hunde.

Når en hund er røntgenfotograferet, vil den få en status, der angiver i hvor højt grad den er disponeret for den lidelse, den er blevet undersøgt for.Denne graduering bruges til at få viden om racernes generelle niveau og ikke mindst til at afgøre, om en hund skal indgå i avl eller ej.

Hvad dækker forkortelserne over?

Hvad er HD?
HD står for hofteledsdysplasi. Det er en lidelse, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke er tilpasset hinanden optimalt. det kan give anledning til fejlbelastning af leddet og udvikling af slidgigt.
Ved slidgigt forstås en lidelse, hvor ledbrusken er mere eller mindre ødelagt, og hvor der rundt omkring leddet kan dannes nyt knoglevæv. Slidgigt kan være meget smertefuldt og kan begrænse leddets bevægelighed.
HD er en arvelig betinget sygdom. Arvegangen er ”polygenetisk”, d.v.s. at flere forskellige gener afgør, hvorvidt en hund er disponeret for at udvikle lidelsen. Hvis hunden er arveligt disponeret, har den stor risiko for at udvikle HD, især hvis den udsættes for negative miljøpåvirkninger som forkert fodring, overdreven motion eller hurtig vækst. Mange racer har avlsprogrammer, der skal bekæmpe HD.
Typiske symptomer er, at hunden har svært ved at rejse sig op, er slinger i bagkroppen og sætter sig hurtigt ned, når den ikke er i bevægelse.

Hvad er AD?
AD står for albueledsdysplasi. Der er flere primære lidelser, der kan give AD, men fælles for disse lidelser er, at de som følge af fejlbelastning af leddet forårsager udvikling af slidgigt.

Ved slidgigt forstås en lidelse, hvor ledbrusken er mere eller mindre ødelagt, og hvor der rundt omkring leddet kan dannes nyt knoglevæv. Slidgigt kan være meget smertefuldt og kan begrænse leddets bevægelighed.

AD er ligesom HD en multifaktoriel arvelig lidelse, hvor en hunds arvelige disposition sammen med de negative miljøbelastninger, som den eventuelt udsættes for, er afgørende for, om den udvikler slidgigt og i hvilken grad.

Symptomerne starter typisk i 4 – 5 mdrs. alderen. De tidligste symptomer er stivhed i forbenene især efter hvile. Er begge albuer angrebne, kan symptomerne være svære at opdage. Gangen er da stiv, forpoterne drejet let udad, og albuerne holdes tæt ind til brystkassen. Egentlig halthed opstår først senere i forbindelse med udvikling af slidgigten.

Hvad er OCD?
OCD står for osteochondritis dissecans. Ved OCD ses en unormal udvikling af ledbrusken, der kan løsne sig fra det underliggende knoglevæv og danne såkaldte ”ledmus”.

Denne unormale udvikling af ledbrusken kan medføre halthed og udvikling af slidgigt (arthrose) i de led, der er afficerede. DKK’s bekæmpelsesprogram for OCD gælder udelukkende skulderleddet, men OCD kan også ses i andre led.

OCD er ligesom HD og AD en multifaktoriel arvelig lidelse, hvor en hunds arvelige disposition sammen med de eventuelle negative miljøbelastninger, som den udsættes for, er afgørende for, om den udvikler sygdommen.

Hundens alder
Hundene skal have en bestemt alder, før de kan HD-, AD- og OCD-bedømmes, såfremt resultatet skal benyttes som officiel status.

DKK følger anbefalingerne fra FCI om, hvornår hvilke racer tidligst kan bedømmes for at opnå en sådan avlsrelevant registrering af resultatet.

For AD og OCD
For at få et officielt resultat for AD eller OCD registreret i DKK, skal en hund være mindst 12 måneder gammel, når den bliver røntgenfotograferet. Dette gælder for alle racer og for både hanner og tæver. AD eller OCD kan imidlertid godt optræde tidligere i hundens liv, og hvis en ung hund udviser symptomer på disse lidelser, bør den altid undersøges af en dyrlæge.

For HD
For at få et officielt HD-resultat registreret hos DKK, skal hunde af langt de fleste racer være mindst 12 måneder gamle, når de bliver røntgenfotograferet. Visse store racer (gigantracer) har dog en minimumsalder på 18 måneder. Dette gælder både for hanner og tæver. HD kan imidlertid godt optræde tidligere i hundens liv, og hvis en ung hund udviser symptomer på HD, bør den altid undersøges af en dyrlæge.

HD, AD OG AVL

Link til den originale tekst HER

Baseret på en bedømmelse af røntgenbilleder af hofterne tildeles hunden en HD grad fra A-E. Hunde med HD status A eller B betragtes som HD fri og kan umiddelbart benyttes i avl. Hunde med lavere status kan kun benyttes i et vist omfang, der varierer fra race til race. Det samme gælder for AD, hvor hunde med grad 3 kun kan benyttes i et vist omfang

 

Hofteledsdysplasi (HD) og Albueledsdysplasi (AD) er arvelig lidelser med såkaldt polygen nedarvning. Det betyder, at det er den samlede virkning af mange forskellige gener + det miljø hunden vokser op i, der afgør om en hund får HD eller AD. Jo bedre status de avlsdyr man vælger har, jo større er sandsynligheden for, at deres afkom bliver HD og AD-fri.

Valg af avlsdyr?

Som opdrætter bør du så vidt muligt vælge avlsdyr, der er fri for HD og AD. Risikoen for at få afkom med HD eller AD vil statistisk set være stor, hvis man bruger avlsdyr med HD grad D og E eller AD grad 3 og på lang sigt vil det ikke være med til at forbedre racens sundhed. Der kan dog være situationer, hvor en opdrætter vurderer, at det alligevel kan forsvares. Det kan f.eks. være, at en hund med HD eller AD besidder andre egenskaber, der er meget vigtige at bevare i racen.

Det er opdrætterens ansvar at vurdere, om en hund med HD eller AD besidder så mange andre kvaliteter, at det kan forsvares at bruge den. Opdrætteren kan blive bedt om at begrunde sit valg, og DKK lægger vægt på, at brugen af hunde med HD eller AD i avl er noget, der kan ske undtagelsesvis.

Vær opmærksom på, at du som opdrætter altid er ansvarlig i forhold til købeloven. Hvis en af de hvalpe, du har solgt, kommer til at lide af svær HD (grad E) eller AD grad 3 inden 2 års alderen, har køberen ret til at ophæve købet, levere hunden tilbage og kræve hele købesummen retur. Hvis køberen ikke ønsker at levere hunden tilbage, kan vedkommende i stedet kræve et nedslag i købesummen, typisk på halvdelen.

Brug af hunde med HD grad D eller E eller AD grad 3 i avl

Racer med avlskrav:

I racer med krav om HD eller AD-fotografering før avl, kan en hund med HD grad D eller E eller AD grad 3 kun bruges i avl én gang og kun med en avlspartner, der er fri (HD grad A eller B, AD grad 0). Såfremt hunden ønskes benyttet i avl igen, skal der foreligge en skriftlig evaluering af det første kuld, baseret på HD eller AD-fotografering af mindst halvdelen af kuldet. Evalueringen skal indeholde en sammenfatning af resultaterne, samt en beskrivelse af hvordan opdrætteren forventer, at hunden vil kunne bidrage positivt til racen. Evalueringen skal sendes til DKK’s Sundhedsudvalg, der vurderer, om det er hensigtsmæssigt at trække et kuld mere på hunden. Evalueringsproceduren skal gentages forud for eventuelle efterfølgende kuld.

Racer uden avlskrav

Selv om der i en race ikke er krav om HD eller AD-fotografering før avl, er der mange opdrættere, der alligevel ønsker at få vished om deres avlsdyrs HD-eller AD-status. Hvis en sådan hund får tildelt en HD-status D eller E eller AD-status 3, er det opdrætterens ansvar at handle ud fra denne viden. Vælger opdrætteren – ud fra en samlet vurdering af hundens bidrag til racen – at bruge hunden i avl, bør avlspartneren derfor være HD/AD-fotograferet og have opnået resultatet ”fri” (HD-grad A eller B, AD grad 0).

Racer uden avlskrav er ikke omfattet af kravet om fotografering af halvdelen af afkommet og indsendelse af skriftlig evaluering til SU, som beskrevet ovenfor. I henhold til DKK’s etiske anbefalinger, er avl på hunde med arvelige defekter dog noget, der kan ske undtagelsesvist og til et begrænset antal kuld. Som opdrætter er man ekstra forpligtet til at følge afkommets udvikling til voksne hunde og indsamle oplysninger om eventuel forekomst af sygdom. Ligesom i racer med fotograferingskrav, kan opdrætteren blive bedt om at begrunde deres valg af avlsdyr overfor DKK.

BEDØMMELSE AF HD, AD & OCD

Link til den originale tekst HER

HD-billederne bedømmes efter en “5 trins skala” med betegnelserne A, B, C, D og E, AD-billederne bedømmes efter en “4 trins skala” med betegnelserne 0, 1, 2 og 3 og OCD-billeder bedømmes efter en “2 trins-skala” med betegnelserne fri eller påvist.

Der er ingen myndigheder i Danmark, der fastsætter regler for bekæmpelsen af HD, AD og OCD.

Internationalt samarbejde

DKK er med i et internationalt samarbejde med kennelklubber i ca. 80 lande i organisationen FCI. Her har man vedtaget en såkaldt protokol, som beskriver, hvordan røntgenbillederne skal optages og bedømmes.

HD

Efter FCI protokollen bedømmes HD-billederne efter en “5 trins skala” med betegnelserne A, B, C, D og E. Status A er den bedste, hvor lårbenshoved og hofteskål passer helt optimalt sammen, mens status E er den dårligste. Ved bedømmelsen lægges der både vægt på slapheden i leddet, på ledhovedets og ledskålens form samt på eventuelle slidgigtforandringer.

AD

AD-billederne bedømmes efter en “4 trins skala” med betegnelserne 0, 1, 2 og 3. Grad 0 er den bedste, hvor albueleddet er fri for knoglenydannelser/slidgigtforandringer, og 3 er den dårligste. Her er nydannelserne omkring leddet mere end 5 mm høje.

OCD

OCD-billeder bedømmes efter en “2 trins-skala” med betegnelserne fri eller påvist.

Røntgenbillederne af HD, AD eller OCD bedømmes af eksperter på afdelingen for Veterinær Billeddiagnostik ved KU/SUND. Veterinær Billeddiagnostik afgiver svar til ejer, DKK og fotograferende dyrlæge via DKKs dyrlægeportal indenfor ca. 10 hverdage efter modtagelse af røntgenbillederne.

læsestof

Til dig som opdrætter

Planlægning

De bedste råd til at komme godt fra start

Skal din hund have hvalpe?

Miniguide til at komme godt igang.

Når hvalpene er født

Hjælp til det administrative og praktiske

Avlskrav og avlsanbefalinger

I nogle racer skal hundene opfylde specifikke betingelser, for at blive godkendt til avl..

Opdræt fra A til Z

Utallige Informationer i alfabetisk rækkefølge

Opdrætsjournal

Opdrætsjournalen er opdrætteren / tæveejerens bedste værktøj.
Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.

læsestof

Til dine hvalpekøbere

Magasinet Hvalpen

Digital version, som følger med i velkomstpakken til dine hvalpekøbere.

Den første tid med hvalpen

Link til 4 gode artikler for nye hvalpeejere

Guide til
det gode hundehold

Guiden er blevet til i et samarbejde
mellem Dansk Kennel Klub (DKK),
Den Danske Dyrlægeforening
(DDD), Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnet og Politiet.

Strategy

Short, convincing copy describing the pain points your service solves and the benefits your clients can expect from working with you.

Lorem ipsum dolor sit amet felis magnis nisi ligula quis primis. Nisl nisi euismod facilisis magna porta orci habitasse habitant consectetuer aliquam. Morbi ultrices adipiscing pellentesque mattis sodales. Dapibus nisi et morbi nisl tortor ut efficitur proin feugiat mattis. Per natoque urna mattis justo vestibulum blandit purus parturient iaculis mauris.

Strategy

Short, convincing copy describing the pain points your service solves and the benefits your clients can expect from working with you.

Lorem ipsum dolor sit amet felis magnis nisi ligula quis primis. Nisl nisi euismod facilisis magna porta orci habitasse habitant consectetuer aliquam. Morbi ultrices adipiscing pellentesque mattis sodales. Dapibus nisi et morbi nisl tortor ut efficitur proin feugiat mattis. Per natoque urna mattis justo vestibulum blandit purus parturient iaculis mauris.

Strategy

Short, convincing copy describing the pain points your service solves and the benefits your clients can expect from working with you.

Lorem ipsum dolor sit amet felis magnis nisi ligula quis primis. Nisl nisi euismod facilisis magna porta orci habitasse habitant consectetuer aliquam. Morbi ultrices adipiscing pellentesque mattis sodales. Dapibus nisi et morbi nisl tortor ut efficitur proin feugiat mattis. Per natoque urna mattis justo vestibulum blandit purus parturient iaculis mauris.

Strategy

Short, convincing copy describing the pain points your service solves and the benefits your clients can expect from working with you.

Lorem ipsum dolor sit amet felis magnis nisi ligula quis primis. Nisl nisi euismod facilisis magna porta orci habitasse habitant consectetuer aliquam. Morbi ultrices adipiscing pellentesque mattis sodales. Dapibus nisi et morbi nisl tortor ut efficitur proin feugiat mattis. Per natoque urna mattis justo vestibulum blandit purus parturient iaculis mauris.