Læsestof
Dyrevelfærd
DKK – Sund dansk hundeavl
Vi bifalder, at et bredt flertal i Folketinget har besluttet at fastsætte nye rammer for avlsmål for hunde.
For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, foreslår vi en dansk hundemodel bygget op om følgende værdier
DKK – Dyrevelfærd og sund avl under lup
Dyrevelfærd og sund avl af hunde har i den grad fået politikernes opmærksomhed. I denne artikel vil vi prøve at stille skarpt på den politiske situation omkring
hundevelfærd og DKK’s initiativer i samme henseende.
RAS – en løbende proces
Arbejdet med RAS skaber et godt grundlag for at fremme sundt avlsarbejde i vores hunderacer.
RAS bidrager til klare definitioner af de mål Myndeklubben har for mynderne i Danmark, og er et redskab til at sikre et sundt opdræt i fremtiden. Formålet er ikke at indføre en række avlsrestriktioner, men at skabe en strategi for at nå målsætningen: Funktionelt sunde hunde med racetypisk konstruktion og mentalitet, som kan leve et langt og sundt liv.
RAS-rapporterne er under opdatering, men er tilgængelige igen primo december.
#01
Udarbejdelse
Selve udarbejdelsen af RAS udføres af RAS-gruppen, som indhenter den nødvendige information og baggrundsinformation. Gruppen er ansvarlig for at RAS, og de årlige evalueringer både opbevares og gøres tilgængelige for medlemmerne på Myndeklubbens hjemmeside, i medlemsblade mv.
#02
Definationer af delmål
Målet med RAS er, at det skal være et levende dokument, som opdrættere kan bruge aktivt i deres avlsarbejde. Det er derfor væsentligt det er et dokument, som alle kan stå inde for; jo flere der er involveret i arbejdet med RAS, jo bedre. Muligheden for at påvirke strategien er vigtig, Dialog med opdrætterne, som sammen med RAS-gruppen kan arbejde med målene i RAS, og diskutere centrale emner.
#03
Evaluering – årlig
Myndeklubbens bestyrelse er ansvarlig for at RAS evalueres årligt. Aktuelle emner kan være: Hvordan udviklingen i racen er i henhold til beskrevne mål; nærmer vi os målene, har vi nået dem eller går udviklingen i en anden retning? Er strategier for at nå målene blevet fulgt, og i hvilket omfang? Diskuter om muligt resultater, og reflekter over om målene og strategierne er passende/realistiske.
Har situationen i racen ændret sig siden RAS blev skrevet – i givet fald hvordan? Er der for eksempel dukket nye helbredsproblemer op, eller er racen blevet inkluderet i den racespecifikke bedømmelsesvejledning (BSI) Evalueringen udarbejdes af sundhedsudvalget, og gøres tilgængelig på Myndeklubbens hjemmeside.
#04
Revision – hvert 5. år.
RAS er gældende i 5 år, og Myndeklubbens bestyrelse er ansvarlig for RAS revideres og forelægges til godkendelse hvert 5. år. Arbejdet bør påbegyndes i god tid før gyldigheden udløber. De overordnede og langsigtede mål skal være gennemarbejdede, og bør ikke ændres i særlig grad. Ønskes det at ændre i den aktuelle gyldighedsperiode, skal dette begrundes i nye oplysninger eller på baggrund af de vurderinger, der er foretaget ved den årlige evaluering. Dette skal eventuelt vedtages af Myndeklubbens bestyrelse.
Revisionen udarbejdes af RAS-gruppen, og gøres tilgængelig på Myndeklubbens hjemmeside.
Sundhedsprojekter
task force
Irsk Ulvehund
Gruppen har fået mandat til et 2-årigt projekt
Agria Breed Archives
Agria har opbygget en stor skadedatabase på hund og kat. For at fremme fortsat bæredygtig avl og sunde dyr, har de ved hjælp af denne data, skabt Agria Breed Profiles – racespecifikke skade- og sygdomsstatistikker.
VCE
SYGDOMME – VETERINARY CARE EVENTS – ”VCE”
Sygdomshyppighederne er opført som ”VCE”, hvilket står for Veterinary Care Events – altså tilfælde, hvor man må en tur til dyrlægen for at få behandlet sin hund, og hvor omkostningen overstiger forsikringens selvrisiko.
LIFE
DØDSÅRSAGER – ”LIFE”
Ligesom med sygdommene er dødsårsagerne opgjort pr. DYAR (Dog Year At Risk eller ”hunde-år i risiko”).