Hjortehundedag 2023

Årets Hjortehundedag havde et super flot fremmøde med 12 Hjortehunde og 19 mennesker. Hvilken fantastisk entusiasme. Deltagerne kom fra Fyn, Viborg, Lolland, Hvalsø, København og lige deromkring til Region Sjælland. Flere som har været med over årene til Hjortehundedagen, kom denne gang med deres nye Hjortehund(e), andre kom med deres Hjortehund(e), for første gang og nogle var bare nysgerrige på racen. Alle fik en på Hjortehundeopleveren - også de hunde, hvor det er ikke hverdagskost at møde en racefælle.

Værdifuld erfaringsudveklsing

Vi mødtes hos Mette Mørkegaard, FCI eksteriørdommer for racen. Hun vurderede og beskrev hundenes udseende ud fra racens standard og havde følgeskab af dommer aspirant Gerner H. Sørensen. Hundefotograf Ida Olsen (Danish Galgos Photography) forevigede hundene og dagen med fantastiske fotos. Jeg fortalte om soignering. Der var således 3 poster som hunde og ejere kunne besøge.

Alle fik en enestående mulighed for at få beskrevet deres hunde under afslappede forhold uden konkurrenceelementet og chancen for at overvære de andre hundes bedømmelser. Mette og Gerner fik muligheden for at få Hjortehunde mellem hænderne, som er opdrættet i Sverige, Danmark, Holland, Tyskland, Polen og Østrig.

En Hjortehundedag er oplagt til erfaringsudveksling. Dem, som lever med racen, har en viden, som man ikke kan læse sig til. Nogle har delt deres liv med flere end 10 Hjortehunde, andre har haft færre, nogle har erfaring med Hjortehunde af begge køn, nogle har kun levet med hanhunde, andre har eller har haft tæver. Der er flere, som har adopteret en voksen Hjortehund. Interessant viden om racen som vi alle kan lære af.

Fælles for alle er, at vi ønsker at vores Hjortehunde er i god trivsel og at de lever længe. Langtlivethed handler ikke kun om gener, men i høj grad også om hvordan hundene lever deres liv fysisk og mentalt. Derfor er det guld værd at udveksle erfaringer om kost, motion, sundhed og sygdom med andre, som har samme race som en selv. Måske kan det komme hundene til gode på den lange bane.

Vi fik også gode samtaler om pels, negleklip, trim eller ikke trim og hundenes pelsstruktur i det hele taget. I litteraturen om racen, kan man ofte læse at hunden ikke behøver meget pelspleje. Vi fik talt om, hvor ofte ejerne egentlig reder deres hunde.

”Jeg reder mine Hjortehunde hver dag efter vores gåtur”. Bent Munch

Et af samtaleemnerne var også Hjortehunde og hundevenskaber. Det er nemt, hvis man har flere hunde på matriklen, som kan lege, løbe og knytte venskabsbånd, men hvad med dem som har en single Hjortehund ?

”Vi har legeaftaler hver uge. Vi mødes hjemme hos os og hundene elsker det”. Bente Egelund

Der var ingen tvivl om, at hundene også fik en på opleveren, for det er ikke hverdagskost at møde en racefælle, når man er en Hjortehund. Det var vidunderligt at se dem alle imellem hinanden i al deres pragt, smukke, noble, værdige, milde, venlige og højt elskede af deres familier. Hjortehundene beskrives ofte i historien som værende højt skattede hunde og i dag gælder dette stadig, for der indsættes store værdier på hundenes kærlighedskonto hver eneste dag.

Skæg og ballade

Vi afholdt en mindre konkurrence om det længste Hjortehundeskæg. Det blev den flotte fyr Hamish der løb med præmien. Vi afsluttede dagen med spørgerunde i plenum og sponsor gaver til hundene.

Efter Hjortehundedagen har jeg modtaget de dejligste tilbagemeldinger fra deltagerne. Flere har taget bedømmelserne til sig; f.eks.er en af Hjortehundeejerne begyndt at cykeltræne med sin Hjortehund i skoven, for at den kan få lidt mindre på sidebenene, en har skruet ned for godbidderne, en har opgraderet fodermængden og andre er begyndt at pelspleje dagligt. En deltager skrev blandt andet ; ”Nu er jeg 100 % sikker på at det skal være en Hjortehund – jeg er solgt og endnu mere forelsket i racen end før ”.

Jeg glæder mig over den store opbakning, hvor alle bidrog til fællesskabet omkring vores vidunderlige race. Jeg vil benytte lejligheden til at sige 1000 tak til jer der mødte op med jeres hunde, I gjorde årets Hjortehundedag til en uforglemmelig oplevelse af den skønneste slags. En speciel stor tak til eksteriør dommer Mette Mørkegaard, dommer aspirant Gerner H. Sørensen og Hundefotograf Ida Olsen som står for de fantastiske fotos.

En stor tak til Agria og Petland som forsynede os med gaver og til Hanne Eikica som skænkede præmien til konkurrencen.

Hjortehundehilsen
Jeanette Clausen, Raceambassadør