Racebeskrivelse Greyhound

Størrelse

Den moderne Greyhound er opdelt i to typer - en "klassisk" udstillingsmodel og en "løbs" Greyhound. Forskellen ligger primært i kropsbygningen. "Løbs" Greyhounds er ofte lidt mindre og mere smidige end de "klassiske", da man her har fokuseret på hurtighed/fart mere end udseende. De "klassiske" Greyhounds er lidt større, med fokus på udseende/eksteriør, dog stadig med hundens oprindelige arbejdsbaggrund for øje. Der er tydelig variation mellem hanhund og tæver, hvor hanner bliver 71-76 cm mens tæver bliver 68-71 cm. Vægt er i proportion med højde og muskelmasse. Alle farver er tilladt lige fra hvid, fawn (rød), sort, brun, blå (grå), broget (hvid med pletter) samt brindlet (stribet). Normalt lever de fleste greyhounds et langt sundt liv og bliver ofte 10-12 år.


Eikica Vicca Vixia og Eikica Vita Veronica


Historie

Greyhounds tilhører myndegruppen, som primært består af hunde, der anvender deres syn til jagtarbejdet. Deraf kommer ordet "Gazehounds" på engelsk eller "Sighthounds" som vi kender det fra USA. Som de fleste mynder har Greyhoundracen en historie, der kan få selv den mest garvede historiker til at finde de helt gamle bøger frem fra reolen…

Ofte forbinder man Greyhounden med England, hvilket også er racens officielle hjemland. Racen kom til landet, da romerne i starten af vores tidsregning kom til England. Her introducerede de Englænderne for en sport, som kun aristokraterne havde lov til at afholde. Det gik ud på at lade hunde (mynder) jage harer - ikke for at skaffe sig mad, men mere som en slags sport, hvor man yndede at opleve hunde forfølge deres bytte. Det var forgængeren til vor tids hundevæddeløb og lure coursing. Harer var der mange af, men en Greyhound var ikke allemandseje. Denne hundetype var af høj værdi i mange kulturer og i England var racen i lange tider kun forbehold adelen. For eksempel fik man dødsstraf for at slå en Greyhound ihjel i England i 900 tallet. Nu om dage skal man hverken være adelig eller have fine fornemmelser for at eje en greyhound. Lidt humoristisk sans og en blød sofa er i princippet nok.


Artefakt Lancelot


Greyhound som familiehund

Greyhounden er generelt stærkt undervurderet som familiehund - også for førstegangshundeejere. Ofte skyldes dette en misforstået opfattelse af at denne "store" hund, fylder meget og kræver næsten uoverkommelige mængder af motion. Virkeligheden er en helt anden. Selvom en Greyhound betegnes som en "stor hund", er de høflige og beskedne hunde, der er ganske lette at leve sammen med. De er rolige indendørs og fylder faktisk kun i sofaen. Det er en hund, der er kendt for sit milde og venlige væsen, hvor en af de mest tiltalende karakterer hos racen, er dens kærlige facon og hengivenhed.

Greyhounds har et næsten terapeutisk roligt og mildt væsen, der gør den elsket for dens personlighed og ikke hvad den præsterer. Den knytter sig stærk til sin familie og egner sig ikke til at være "kennel hund" eller opholde sig i hundegård. Du vil opleve, at din Greyhound hurtigt keder sig, hvis den skal være i haven alene. Sørg under alle omstændigheder for at få hegnet sikkert (og højt) ind, da en voksen Greyhound kan hoppe 2 meter - selvom de fleste er for dovne til at gøre forsøget. Har du kun én Greyhound, må du indstille dig på, at den bliver ulykkelig hvis den skal være væk fra dig alt for mange timer ad gangen. Heldigvis er langt de fleste Greyhounds utrolig lette at have med overalt, så når den først har indtaget dit hjem og hjerte, vil den hurtigt indtage din omgangskreds.

Greyhounds har en personlighed, der vinder venner verden over. Det er ikke en hund, der kræver konstant opmærksomhed, men den bør være en naturlig del af sin familie. De er skønne som familiehunde og elsker at tage del i alt hvad du og din familie foretager jer. Det er en utrolig kærlig hund, og er ikke kun godt selskab for voksne, men også for børn. I udlandet bliver mange pensionerede væddeløbshunde adopteret og får en ny chance til livet, som højt værdsatte familiemedlemmer. I Danmark bliver der ikke løbet væddeløb, på samme niveau som man ser det i udlandet. Men er du på udkig efter en Greyhound (hvalp eller pensionist), finder du den hos de dedikerede opdrættere, der har viet deres liv og hjem til denne smukke og værdige hund.


Eikica Silky Sweetness


Mange Greyhoundejere, må skyldfuldt indrømme, at hvis du deler liv med en Greyhound, er det mest dig der bliver opdraget og ikke hunden. Du lærer at dele alt - inklusiv sofaen. Du lærer tålmodighed, når du skal vente på, at din Greyhound strækker hele kroppen igennem efter sin lur, inden den langsomt lunter mod døren for at komme ud. Du lærer at rydde op, og sikre at viskestykker hænger inde i skabene, og døren altid er lukket til toilettet, så dine toiletruller får længere holdbarhed. Jakken med godbidderne i lommerne, er sikkert gemt i skabet og skoene er sat væk. Man efterlader aldrig mad på bordet, med mindre det er til fri afbenyttelse. Greyhounds elsker og har brug for problemløsningsopgaver, som de kan arbejde selvstændigt med, og hvis ikke du selv kommer på banen, finder din Greyhound på aktiveringen helt af sig selv. Sådan er Greyhounds - intelligente, opfindsomme og altid underholdende.


Eikica Right-oh Roxy


Sofahund

På trods af sin størrelse fylder greyhounden, som sagt, forbavsende lidt indendørs. Dog må du forvente at give køb på de bløde pladser i hjemmet, til fordel for dit nye familiemedlem. Den er en bekvem livsnyder, som gerne pryder en sofa eller stol i familiens centrum. Hvis du ikke ønsker at dele møbler med din Greyhound, bør du tilbyde den bløde liggepladser i flere rum. Man kan købe sig fattig i forskellige modeller af hundesenge, men ofte ender det alligevel med at det bliver sofaen din Greyhound indtager - så hvorfor ikke lade ligge der fra starten? Det er nu ikke kun for komfortens skyld, at din Greyhound altid bør have adgang til bløde liggepladser. Er den forvist til gulvet, risikerer den at få liggesår. Dette skyldes, at de ikke har så meget fedt på kroppen og derfor er mere udsatte. Køb en børnemadras, bløde dyner eller vattæpper, så din Greyhound kan ligge blødt og fri for træk, hvis sofaen, sengen eller lænestolen ikke må bruges.

Greyhounds er generelt meget hårdføre og udholdende hunde, blot du husker, at de er følsomme overfor høj varme eller kulde. Når du skal gå tur om vinteren eller i vådt (dansk) ruskevejr, skal hunden have et foret dækken på, da de ikke må blive gennemvåde. Der findes efterhånden mange forskellige modeller, der både varmer og er vandtætte - også her er der rig mulighed for at købe sig fattig, men i bund og grund er din Greyhound ligeglad med farven, blot formen passer og dæknet varmer de rigtige steder.

Om sommeren skal du passe på at din greyhound ikke opholder sig steder (bilen), hvor der er meget varmt, da de kan være følsomme overfor varme. På meget varme sommerdage har hunden det oftest bedst med gåture inden solen står højt på himlen og efter solnedgang. Generelt egner de sig til at være indendørs men nyder at ligge ude, hvis vejret er til det.

Social sprinter

Ved første øjekast, kan man opfatte Greyhounds som værdige og nogle gange lidt arrogante. Dette skyldes ofte, at racens naturlige "reservation" og aristokratiske kropsholdning bliver misforstået. Som med andre mynder, er en Greyhound en hund, der selv skal tage kontakt til nye bekendtskaber. Efter den på egen pote har taget kontakt, vil den venligt og tolerant betragte alle som venner, indtil det modsatte er bevist.

En Greyhound trives godt i sociale sammenhæng. Som voksen er det en stille og rolig, venlig legekammerat, der ofte kommer godt ud af det med andre hunde. Dog anbefales det, at du ikke slipper din Greyhound sammen med mindre hunde, da dette kan sætte gang i jagtinstinktet, der lurer lige under den skinnende pels. Stik mod hvad mange tror, kan katte og Greyhounds trives rigtig godt sammen - indendørs. Hvis din mynde vokser op med katte, kan de ende med at ligge i samme kurv og være de bedste venner hele livet - indendørs. Mødes hund og kat udendørs, kan du risikere at der går jagt i den. Men som med alt andet, kræver det en positiv indgangsvinkel i en tidlig alder, for at få det optimale ud af situationen.

Du skal have humoristisk sans fra dag ét, da greyhounds er livlige som hvalpe/unghunde. En kærlighedsfuld opdragelse med faste regler og tålmodighed, vil give dig fuldt udbytte og du vil kunne nyde din rolige, velafbalancerede voksne mynde i mange mange år.


Eikica hvalpe


Følsom kæmpe med fart på

Greyhoundens krop er bygget til hurtighed - det er der ingen tvivl om. Kroppen er stærk og muskuløs, hvor der lurer en eksplosiv kraft bag den strømlinede krop. Det er hundeverdenens Ferrari, som er hurtig i optrækket og kan løbe over 70 km/t - så det siger sig selv, at en Greyhound skal ud og løbe - men ikke hele dagen. De er kortdistanceløbere og udholdenhed er ikke deres varemærke. Hvor stort et behov den har for at løbe løs, varierer fra hund til hund. Det behøver dog ikke at være dagligt, at den strækker ud. Som unghunde, kan de lege længe og løbe meget. For nogle vil der være behov for, at du rationerer den daglige motion til gåture i snor og leg i eget tempo i korte sekvenser.

Greyhounds vokser hurtigt og de har brug for ro og tid for at deres knogler og muskulatur udvikler sig korrekt. Overdreven motion skader ofte meget mere end det gavner. Den voksne Greyhound klarer sig fint, hvis den får mulighed for at strække ud under sikre (indhegnede) forhold tre gange ugentligt og gerne med ligesindede. En Greyhound forvist til et liv i snor er ikke til at leve med, hverken for hund eller ejer. Hvis du ikke opfylder din voksne Greyhounds "løbs kvote" bliver den frustreret og du vil opleve at dens opfindsomhed pludselig kan tage en markant og måske mindre interessant drejning…

På trods af sit store, kraftfulde ydre er Greyhounden meget følsom overfor hårde ord. Hvis du ønsker et godt samarbejde med din Greyhound, skal du skabe en fortrolig og kærlig relation til den, så den føler sig tryg og kan lade sin personlighed blomstre i fuld flor. Det er hunde med høj integritet, hvor opmuntring og belønning er de mest effektive værktøjer, når den skal lære nyt. De afskyr alle former for tvang og her kan man sige de også har størrelsen med sig - at forsøge at presse en Greyhound til at lystre er dømt til at mislykkedes.

At være top tunet lydighedshund ligger ikke lige til højrebenet for en Greyhound. Det er set, at de bliver brugt både til lydighed, agility, schweiss/spor og meget andet, men præcisionslydighed er ikke for Greyhounds. Generelt er de (som andre mynder) ikke glade for at sidde ned i kortere/længere tid. Deres krop er ikke simpelthen ikke bygget til at skulle sidde - men stå (og være klar til at jagte med det samme). Det er ubehageligt for hunden og som ejer, bør du ikke kræve at din Greyhound skal sidde, med mindre det er strengt nødvendigt.

Er du på udkig efter en glubsk vagthund, kan du godt lede videre. Du vil sjældent opleve at høre Greyhounds gø. De fleste har ikke revirforsvar (passer på hus/have) og mange af dem vogter ikke over genstande/mad. Dette, kombineret med deres moderate motionsbehov, gør faktisk at de efterhånden er ved at blive mere populære som selskabshunde.

Jagtlyst og aktionsradius

Jagtlysten er stor. Du vil opleve at din unge Greyhound vil vise stor interesse i alt som bevæger sig, fra faldende løv til harer og cyklister. Det er vigtigt at have sine fokusområder helt på plads fra hvalpestadiet. Et af dem er indkald. Start fra dag ét, da Greyhounds tidligt bliver selvstændige og kan finde på at tage jagt op på egen pote. Ofte er Greyhounds lydhør når de er indenfor rimelig rækkevidde, men når først de kommer ud over stepperne, smutter kontakten lige så hurtigt som din Greyhound kommer op i fart. Da Greyhounden jager med synet, er jagtinteressen størst, når byttet er indenfor synsvidde. De kan lokalisere/se bytte op til en kilometer væk i fladt terræn. Hvis først din Greyhound er gået (eller rettere sagt … løbet) på jagt, vil det næsten være helt umuligt at kalde den retur, så længe byttet er indenfor synsvidde. Her kan det virkelig betale sig at være på forkant og grundigt overveje hvor og hvornår du slipper din Greyhound.

Mental aktivering

En Greyhound er mere alsidig end mange tror. Hvis blot du som træner indser, at alt foregår på hundens præmisser, kan den inspireres til en mængde af varierende opgaver. Cirkushund, agility, vildtspor og loure coursing.

Racen har let ved at lære nyt og sætter pris på mentale udfordringer. Det kræver dog at du har en god relation til din greyhound, hvis du vil træne den og beholde dens interesse. Med rigtig træning i korte intervaller og med tilstrækkelig inspiration, kan den lære mange ting. Men den keder sig hurtigt og du må regne med at din Greyhound ikke altid er i præstationshumør.

Sundhed

Greyhounds er generelt meget sunde hunde. Sammenlignet med andre racer, har denne race ikke en bred vifte af arvelige sygdomme, er følger den. Ofte er et besøg hos dyrlægen grundet en løbsskade eller hvis der skal et par sting til at lukke en rift. Det kan ske, at din Greyhound får sår og rifter i huden, som i sjældne tilfælde må sys. Vær opmærksom på skader og sår der kan opstå ved løb og leg i høj fart. Sørg for at checke det areal, hvor din Greyhound løber løs, så der ikke er spidse genstande (grene eller tråde fra hegnet), som hunden kan rive sig på. Led og muskelskader, vil du ofte ikke selv bemærke før hunden er kommet hjem og slapper af.

Da Greyhounds ofte kommer op i høj fart, bør en af dine ugentlige opgaver være håndtering af poter. Din Greyhound behøver negleklipning en gang om ugen, for at sikre at der ikke sker skader på tæer og ben når der løbes. Væn derfor din Greyhound til at blive håndteret og få klippet kløer fra hvalpetiden. Den behøver ikke at elske det, men du skylder den, at den i det mindste kan acceptere det.

Appetit på livet - bare ikke hvad foder angår

Der er ikke så meget underhudsfedt på en Greyhound - specielt ikke i hvalpe/unghundetiden, hvor det for nogle, kan være svært at holde huld på unghunden. Hvis du har flere hunde i huset, kan du være heldig at maden lettere glider ned. Nogle Greyhounds kan være så kræsne, så du måske må ty til at pynte lidt, men lad det ikke tage overhånd. Hvis din Greyhound pludselig ændrer spisevaner, bør du kontakte din dyrlæge for at udelukke evt. sygdom.

Grundet sin store brystkasse har Greyhounds en øget risiko for mave drejning - en akut og meget smertefuldt lidelse, som ofte har dødelig udgang, vis det ikke behandles hurtigt. Dette modvirkes bedst ved at fodre din Greyhound to til tre gange dagligt, fra skåle placeret i hovedhøjde, samtidig med at du undgår aktivitet et par timer inden og efter fodring.

Narkose/bedøvelse

Greyhounds er, som de fleste mynder, meget følsomme overfor bedøvelse/narkoser. Sørg for at finde en dyrlæge, der har erfaring med mynder, så din Greyhound er i sikre hænder, hvis det en dag skulle gå galt.

Pels

Du slipper for lugten af hund - selv på våde dage. Pelsen på en Greyhound er let at holde og afgiver stort set ingen lugt, som man kender det fra andre korthårsracer. Men pels dét er der jo og den skal fornyes, hvilket sker i form af fældning to gange årligt. I disse perioder, kan du slippe af sted med en grundig børstning med en blød gummibørste et par gange om ugen.

Hvis du kan tilbyde din Greyhound kærlighed og omsorg, krydret med mental stimulering, gåture hver dag, samt mulighed for at løbe løs et par gange om ugen, får du en fornøjet firbenet kammerat, der viser dig livslang loyalitet.