Racebeskrivelse Azawakh

Azawakhen giver ved sin påfaldende slankhed og elegance indtryk af højeste raffinement. Hundens skelet og muskulatur træder tydeligt frem under den tynde og stramme hud.

Azawakhen er langbenet og dens krop kan indskrives i et rektangel på højkant

Den har en kantet silhuet med moderate vinkler i både for og bagben.

Farven er oftest rød i alle nuancer, fra lys sandfarvet til mørk maghony, med hvide aftegninger på hoved, bryst, hale og ben. Brindle aftegninger forekommer. Bevægelserne er bløde, elastiske, lette og fjedrende.

Mankehøjde varierer fra 64-74 cm. for hanhunde, 60-70 for tæver. Vægten er 15-25 kg.

Azawakhen er en afrikansk mynde. Oprindelsesområdet er Sahelområdet i Afrika ( Mali, Niger og Burkina Faso).

Racen introduceredes først i Vesten i slutningen af 60erne, hvor de første eksemplarer kom til Frankrig og noget senere til det tidligere Jugoslavien. Fra disse hunde med indslag af senere importer fra oprindelsesområdet stammer dagens azawakher.

Azawakhen skal være livlig, opmærksom og fjern.

Den er reserveret over for fremmede. Ja, af og til sky. Men blød og hengiven over for dem, den holder af. Den har en naturlig og instinktsikker optræden med udpræget fangst og jagtdrift. Azawakhen er rolig og stilfærdig i hjemmet, men annoncerer tydeligt og højlydt gæsters ankomst og er villig til at forsvare sin ejer og dennes familie.

Den kan lære at acceptere de mennesker ejeren byder velkommen, men at lade sig berøre af dem er en anden ting. Azawakhen er instinktiv forsigtig over for fremmede. En opførsel der er vigtig i ørkenen, hvor en fremmed hånd kan betyde døden.

Det er bestemt ikke nogen "Hver mands hund". Den er stadig ikke domesticeret i samme grad som andre mynder.

Azawakhen er først og fremmest en fangstjagthund med ekstraordinær udholdenhed og smidighed, som bør gives udfoldelsesmuligheder. At begrænse dens liv til alene at være udstillingshund eller endnu værre kennelhund, vil ødelægge den.

Lure-coursing og væddeløb er udmærkede erstatninger for den hos os ulovlige jagt.

Af og til værdsætter azawakhen visse former for lydighedstræning. De er intelligente og reagerer hurtigt på den mindste håndbevægelse eller ændring af stemmeføringen. Nogle azawakher træner og konkurrerer i forskellige discipliner rundt om i verdenen. Der findes også hunde som indgår i projekter indenfor syge- og ældreterapien, først og fremmest i USA. Hvilket kan virke sært med tanke på deres reserverede natur. Men de er værdsatte på grund af deres rolige og forsigtige optræden. Alle terapihunde uddannes specielt til denne opgave.

I øvrigt henvises til FCI- racestandard nr. 307.

Kilde: Hjemmesiden tilhørende Azawakh og Sloughi Klubben i Sverige. Oversat fra svensk af Lisbet Knak Madsen.